AJKTM 2016 sporočilo za medije

Spoštovani!

Tako, pa smo dobili odgovor na vprašanje Ali je kaj trden… Most?! V četrtek, 5.5.2016 ob 15.00 uri, se je v dvorani Boruta Pečenka na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru (FGPA UM) odvijala zaključna prireditev 7. mednarodnega tekmovanja v izdelovanju mostov iz špagetov. Letošnja prireditev je bila najuspešnejša doslej, saj si je porušitve mostov prišlo pogledat več kot 200 študentov, profesorjev in ostalih gostov.

Na tekmovanju je bilo 28 ekip iz univez in srednjih šol ter 7 ekip iz osnovnih šol, ki so v sredo, 4. maja, tekmovali na mini AJKTM tekmovanju.

Dosegli smo novi rekord porušitve, saj je zmagovalni most dosegel 105,10 kg obremenitve pri razponu mostu 100 cm in masi 1500g, kar pomeni, da je nosil 69 -kratnik svoje lastne teže. V spodnji tabeli lahko primerjate razlike v pravilih med 2015 in 2016.

Pravila AJKTM 2016 Pravila AJKTM 2015
Razpon mostu: 100 cm

Maksimalna masa mostu = 1500 g

Maksimalna višina mostu nad cesto: ni omejena

Maksimalna višina mostu pod cesto: 20 cm

Maksimalna širina mostu: 20 cm

Prometni profil = višina/širina: 5 cm / 10 cm

Razpon mostu: 90 cm

Maksimalna masa mostu = 1000 g

Maksimalna višina mostu nad cesto: 35 cm

Maksimalna višina mostu pod cesto: 0 cm

Maksimalna širina mostu: 15 cm

Prometni profil = višina/širina: 5 cm / 8 cm

Tabela: Primerjava pravil tekmovanja

Zmagovalni most je zasnovala ekipa iz FGPA UM »KAR BO PA BO«, katero so sestavljali Aleš Bedek, Marko Zidarić in Matej Slapnik, študenti prvega letnika druge stopnje študijskega programa Gradbeništvo.

Drugo mesto je dosegla ekipa »CRASH TEAM« FGPA UM, katere člani so bili David Matko, Alen Ferhatović in Dejan Ofentavšek. Njihov most je prenesel 65,27 kg obremenitve.

Tretjo mesto je s 63,24 kg obremenitve zasedel most ekipe »KAKOR KAMEN, SKALA, KOST« iz FGPA UM, katero so sestavljali Manca Fale, Dejan Brečko in Luka Sreš.

Četrto mesto je s 49,86 kg obremenitve zasedel most ekipe KNKMPK iz Politehničke Univerze iz Krakova, katero so sestavljali Adam Wojciechowski, Karolina Ogonowska in Kinga Marecik.

Peto mesto je s 49,56 kg obremenitve zasedel most ekipe »KOLPSKI BOBER« iz Univerze v Ljubljani Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, katero so sestavljali Damjan Lisec, Bojan Jakše in Matevž Breška.

Prvo nagrado za najlepši most po izboru publike je dobila ekipa »POWERPUFF GIRLS« iz FGPA UM, v zasedbi Amadeja Čuš, Miha Horvat in Sandi Vaupotič.

Drugo nagrado za najlepši most po izboru publike je dobila ekipa »ŠPAGETO MOSTOLINARJI« iz FGPA UM, v zasedbi Alen Gril, Primož Ivanuša In Mitja Madjar.

Celotno tekmovanje je skozi vse tri dni obiskalo več kot 500 obiskovalcev ter veliko predstavnikov domačih kakor tudi nekaj tujih podjetij, kar vsekakor kaže na zanimanje tujih delodajalcev za naše študente. Dogodek »Ali je kaj trden most« vidimo kot eden izmed pomembnejših dogodkov na fakulteti, saj študenti uporabijo svojo teoretično znanje v praksi. Cilj tekmovanja je tudi naučiti študente timskega dela, odkrivanje mej možnega pri gradnji mostov in tudi predstavitev študentov ter mreženje s domačimi in tujimi podjetji, ki pridejo tekom tekmovanja obiskovat dogodek. Pomembnost takšnih tekmovanj je, da skupaj s profesorji naredimo še boljše diplomante. S tem bodo podjetja dobila še bolj kvalificiran kader, ki že imajo nekaj dokazanega timskega dela in prakse. Tovrstni projekti dokazujejo, da bodoči inženirji gradbeništva projektirajo in gradijo svetlejšo prihodnost – pa čeprav samo iz špagetov.

Tekmovanje je to leto presegel svoja pričakovanja, saj so se tekmovalci zelo dobro pripravili in celo na svojih matičnih fakultetah vadili in študirali koncepte izdelave mostu. Naši študentje so si zaradi tekmovanja odprli vrata v svet in pridobili ideje ter navdih za nove projekte. Tuji študenti pa so spoznali lepoto naše fakultete in izkazali veliko spoštovanje do nas in do naše ustanove – Univerze v Mariboru.

Organizatorji tekmovanja (Študentski svet UM Fakultete za gradbeništvo in Društvo študentov Fakultet za gradbeništvo) se zahvaljujejo vsem tekmovalcem in obiskovalcem, vodstvu fakultete, univerze ter preostalim pokroviteljem (OVEN ELEKTRO MARIBOR, ŠOUM, BARILLA, HOSTEL PEKARNA, AQUASYSTEMS, GEOINVEST, GRADIS, POMGRAD, LINEAL, PONTING, EUROPARK, SNAGA, ZALOŽBA OBZORJA, CELJSKA MOHORJEVA DRUŽBA, TEHNIŠKA ZALOŽBA SLOVENIJE, ŠTIKMA, CERESIT IN UNIVERZA V MARIBORU.), ki so omogočili izvedbo tekmovanja.

 

 

Udeležene Univerze in srednje šole na AJKTM tekmovanju:

 • Univerza v Mariboru,
 • Univerza v Ljubljani,
 • University of Belgrade,
 • University of Novi Sad,
 • State University of Novi Pazar,
 • University of Mostar,
 • International Academy of Rome,
 • Cracow University of Technology,
 • Bogaziçi University,
 • Cairo University,
 • Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor,
 • Prva gimnazija Maribor,
 • Šolski center Velenje Strojna šola,
 • Elektrotehniško – racunalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana.

Udeležene osnovne šole na mini AJKTM tekmovanju:

 • OŠ dr. Franja Žgeča Dornava,
 • OŠ Rada Robiča Limbuš,
 • OŠ Mladika Ptuj,
 • OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica,
 • OŠ Janka Glazerja Ruše.

 

Posnetek zmagovalnega mostu najdete na spodnjem naslovu: https://www.youtube.com/watch?v=qZsoi1cOSk0

Slike so dosegljive na facebook strani tekmovanja: https://www.facebook.com/HowStrongIsTheBridge

V pričakovanju vašega zanimanja, smo vam na razpolago za dodatna vprašanja na telefonski številki 031 754 757 (Rok).

Organizacijski odbor AJKTM 2016

 

 

INTERVJU Z ZMAGOVALCI TEKMOVANJA AJKTM 2016 »KAR BO, PA BO«

(Aleš Bedek, Marko Zidarić in Matej Slapnik)

Kdo ste in kako se vam je zdelo tekmovanje in tekmovalci?
Smo ekipa »Kar bo pa bo«, letošnji zmagovalci na tekmovanju Ali je kaj trden most (How strong is the bridge), ki ga organizira Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Spoznali smo se letošnje šolsko leto, kot sošolci prvega letnika magistrskega študija, kjer nas je združilo skupno zanimanje za gradbeništvo.

V mostogradnji smo sodelovali prvič in smo zelo pozitivno presenečeni nad organizacijo samega tekmovanja in celotnega dogodka, zato gredo vse pohvale odličnim organizatorjem. Konkurenca je bila letos res velika, saj nismo pričakovali, da se bo prijavilo toliko ekip.

Zakaj mislite da ste zmagali?
Skrivnost naše zmage tiči predvsem v dobrem načrtu, načinu izdelave in natančnosti ter usklajenosti pri gradnji. Na podlagi prejetih navodil in specifikacij smo različne ideje za našo konstrukcijo računsko preverjali s programskim orodjem, da bi lahko predvideli njeno obnašanje in odpravili slabosti. Predvsem smo preverjali razporeditev notranjih sil, prav tako pa smo računali tudi pomike, ki se lahko zgodijo pri obremenitvi, ki bi lahko bili kritični za porušitev. Zasnova našega mostu temelji na obliki pravilnega loka z zategami, ki so enakomerno razporejene po celotnemu loku do mest obremenitve. Pravilnost loka smo zagotovili s posebno tehniko gradnje, ki se razlikovala od večine ostalih tekmovalcev, saj smo namesto iz elementov gradili s celimi špageti, ki so se kot lamele preklapljale in tvorile bolj enovit lok. Tekom izdelave smo tudi naleteli na težave, kjer smo poizkušali razrešiti razna mesta stikovanja, ki predstavljajo kritične točke. Zavedamo se, da je konstrukcija lahko dobra le toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen, zato smo tem mestom posvetili kar precej pozornosti. Vzporedno z gradnjo smo imeli čas posebej izdelati posamezne detajle, ki smo jih neodvisno preizkušali, če je njihova vzdržljivost ustrezna. Zelo smo zadovoljni, da so se naše ideje in izračuni poklopili tudi v izdelavi, saj smo z natančno gradnjo in dobro medsebojno komunikacijo dosegli zastavljen cilj in dokaj dobro tudi predvideli nosilnost našega mostu.

Kje je vaša skrivnost?
Pomemben faktor za zmago je tudi to, da smo delovali kot ekipa. Ekipa, ki je bila ves čas optimistična in pozitivno usmerjena. Dogodek nas je zbližal kot prijatelje, prav tako pa smo navezali tudi nekaj stikov z ostalimi tekmovalci, kar je tisto pravo bistvo vsakega tekmovanja. Zanimivo je videti toliko študentov iz različnih koncev sveta z enakim zanimanjem na enem mestu.

Kakšni so občutki po zmagi?
Čeprav smo upali na zmago, je bila nestrpnost in nervoza še vedno prisotna tekom preizkušanja. Po razglasitvi zmagovalcev se je v naših glavah prelivalo kup pozitivnih emocij in veselja, da nam je uspelo. Srečni smo, da ves trud ni zaman in upamo, da je naša zmaga koga motivirala, da se naslednje leto tudi sam udeleži tekmovanja.

Kaj pravite o prihodnosti tega tekmovanja?
Tekmovanje je zelo zanimivo in postaja mednarodno vedno bolj znano, zato menimo, da se mu obeta zelo svetla prihodnost. Glede na to, da je vsako leto več tekmovalcev je tudi konkurenca večja, s tem pa je tudi tekmovanje bolj napeto. Zelo nam je všeč tudi to, da se pravila vsako leto nekoliko spremenijo, kar naredi tekmovanje še toliko bolj zanimivo in spodbudi študente k medsebojnemu sodelovanju in razmišljanju.

Kaj bi sporočili bodočim tekmovalcem?
Bodočim tekmovalcem sporočamo, da pregovor »V slogi je moč« res velja, saj s skupnimi močmi lahko rušimo gradove, oziroma v tem primeru mostove. Dobra ekipa je ključ do uspeha, to tekmovanje pa spodbuja timsko delo in medsebojno sodelovanje. Je enkratna in nepozabna izkušnja, ki jo vsem toplo priporočamo.

 

Aleš, Marko in Matej

Share This