+386 (0)30 315 670 ajktm.fgpa@um.si

TEKMOVANJE

»Ali je kaj trden most?!« je mednarodno tekmovanje v gradnji mostov iz špagetov, ki vsako leto pritegne veliko število udeležencev in obiskovalcev. Tekmovanje bo potekalo že deveto leto zapored, udeležujejo pa se ga ekipe študentov gradbeništva, arhitekture in drugih tehniških strok.

Tekmovanja so se začela izvajati leta 2010. Idejo za projekt sta sprva dobila študenta Mitja Papinutti in Matic Užmah, ki sta podobno tekmovanje videla na Portugalskem na Erasmus študijski izmenjavi. Tako so študentje Fakultete za gradbeništvo v okviru Društva študentov Fakulteta za gradbeništvo strnili glave in nastal je najprepoznavnejši projekt študentov Univerze v Mariboru. Na začetku je bilo to manjše tekmovanje med študenti Fakultete za gradbeništvo Univerze v Mariboru, z leti pa se je razširilo in preseglo meje Slovenije.

Tekmovanje je med tekmovalci in splošno javnostjo odlično sprejeto, saj v tekmovalnem duhu povezuje ter združuje najboljše študente iz Slovenije in Evrope. Prepoznavnost tekmovanja je vedno večja tudi v tujini, kar dokazuje iz leta v leto številčnejša udeležba ekip iz tujih univerz. Na tekmovanju smo tako že gostili ekipe iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Češke, Poljske, Latvije, Romunije, Turčije in Egipta.

Tekmovalci zasnujejo, projektirajo in izgradijo most v skladu s pravili, ki so podana pred začetkom tekmovanja. Kot gradbeni material, se lahko uporabijo samo špageti in vroče lepilo. Tekmovalci so na preteklih tekmovanjih dokazali, da lahko most iz špagetov zdrži obremenitve tudi do 70-kratnika lastne teže. Rekord tekmovanja namreč znaša neverjetnih 105,10 kg obremenitve, ki ga je dosegla zmagovalna ekipa na tekmovanju leta 2016.

Tridnevno tekmovanje zadnji dan prinaša največ vznemirjenja, saj po dveh dneh gradnje sledi rušenje mostov. Rušenje mostov ponuja svojevrsten spektakel, odvija pa se v sklopu zaključne prireditve tekmovanja. Zaključna prireditev, kot tudi celotno tekmovanje, je javna in si jo lahko brezplačno ogleda vsakdo. Odvija se v dvorani Boruta Pečenka, največji predavalnici na FGPA UM. Prvo mesto osvoji most, ki se poruši pri največji obremenitvi. Svojevrstno vlogo na zaključni prireditvi pa imajo tudi obiskovalci, saj lahko skupaj s strokovno komisijo izberejo most z najboljšim dizajnom. Celotno tekmovanje spremlja ekipa priznanih slovenskih projektantov mostov in profesorjev naše fakultete.

2017

1. mesto       MTM                                                    96,78 kg

2. mesto       Fleki                                                     85,53 kg

3. mesto       Here For Beer Construction            63,30 kg